• Moromete Andrei CodruțAndrei
  • Departament Calitate
  • TRIM Pitești

 

Mare lucru nu știam despre Johnson Controls … doar că era in domeniul automotive și că produceau scaune de autovehicule, nu știam de structura lor, cum sunt împărțiți, valori, profesionalism … ceea ce inseamna de fapt o astfel de multinațională.

Fiind student în anul 4, știam că venise timpul să aplic pentru oportunitățile de stagiu de practică … și așa am dat de Start Your Career 2016! Am aflat despre evenimentul de prezentare de la colegi, nu am putut să particip personal însă nu am ezitat și am trimis aplicarea mea pe mail-ul companiei. Nu târziu am fost sunat și programat în cadrul proiectului SYC2016. Proiectul a constat în crearea impreună cu alți 7 colegi, fiecare responsabil de câte un departament, a unei fabrici de cutii de carton; practic un plan de afaceri. La inceput am privit cu scepticism, mă gândeam ca ni se cere prea mult pentru un timp așa de scurt de doar 2 săptămâni! Însă împreună ne-am pus ideile pe foaie de hârtie și ușor, ușor a inceput să se contureze planul de afaceri, asta mulțumită și îndrumătorului nostru.

Proiectul de inceput poate părea o piatră cam mare de dus, însă nu trebuie să te dea inapoi, este doar o incercare frumoasă peste care trebuie să treceți împreună, ca o echipă. După parerea mea nu trebuie sa existe rivalitate în cadrul echipei, ci mai degrabă rivalitate intre echipe! Să demonstrați că sunteți cei mai buni. Cel puțin acest lucru pe noi ne-a motivat cel mai mult.

Ca și un al doilea sfat incearcă să nu puneți foarte mult la suflet reușita acestui proiect, deoarece, din ceea ce am trait eu cea mai importantă probă este interviul.

Personal am aplicat pe departamentul de inginerie, am fost la interviu pe același departament, cu managerul Dl. Cristian Dumitrescu însa nu am primit nici un raspuns,  totul era in așteptare. După o perioadă de cateva zile am fost sunat de catre Loredana pentru a merge la interviu pe departamentul de calitate, eu care niciodată nu am avut tangențe cu acest domeniu.

M-am gândit pur si simplu că nu am nicio șansă, însă …în urma interviului cu managera si apoi cu Loredana și un inginer de calitate am reușit să intru in companie ca stagiar pe calitate … Cine ar fi crezut?

Parcursul meu a fost unul plin de provocări, de la un simplu stagiar cu responsabilități puține până la un stagiar cu responsabilități de inginer de calitate depline. A fost un drum frumos, în care am invățat, am practicat, am greșit și am învățat din greșelile mele. Ceilalți au apreciat foarte mult implicarea mea și dorința de a învăța cât mai multe. Au apreciat atat de mult încat mi-au facut si o oferta de continuare ca si angajat in cadrul departamentului.

Ca și idee, oportunitățile nu stii de unde sar, important este să nu spui nu, să primești șansele cu mintea deschisă și dornic mereu sa incerci lucruri noi.

În cazul meu a fost cu noroc, poate si in cazul tau va fi la fel .Sunt multe lucruri care m-au surprins pozitiv, de la faptul că toată lumea te „obligă” să vorbești cu ei fara domnul/ doamna, deși poate ocupa funcții superioare și au o vârstă si o experiență mult mai mare pana la modul in care oameni din toate nivelurile ierarhice sunt dornici să te invețe, sa iți asculte problema și să te indrume catre soluții. Este un cadru in care intr-adevăr poți si esti lasat să inveți, să experimentezi, esti susținut si bagat in seamă si esti surprins placut cand lumea iți apreciază meritele!

O surpriză placută a fost și faptul că de ziua fiecarui angajat de la birouri, responsabilul aduce prăjituri și suc pentru toți ceilalți (asta este si unul din motivele dintre care m-am îngrașat puțin J)

Nu mă așteptam de asemenea să gasesc un colectiv atat de unit, fiecare departament este o echipă, se ajuta reciproc, iși preiau din responsabilități atunci cand nu fac față si se ințeleg la greu!

Alt bonus a fost ca am avut apă/cafea/ciocolată caldă/ceai gratuit la discreție…

  • Nu spune –nu- șanselor care ți se acordă, nu știi de unde sare „iepurele”;
  • Intreabă! Fi curios să aflii cum și de ce se intamplă lucrurile în departamentul tau;
  • Implica-te! Asta a fost ceea ce m-a facut pe mine să fiu păstrat, asta te poate ajută și pe tine!;
  • Ai grijă cum te prezinți la interviu, trebuie sa fii foarte pregătit;
  • Organizarea e cheia prin care poți să iți faci toate taskurile calitativ și să te si incadrezi in termenul limită.
  • Notează orice inveți pe un caiet, agenda, orice. Iti va fi extrem de folos mai tarziu plus ca evita situatiile in care trebuie sa intrebi de mai multe ori acelasi lucru;
  • Nu iti face griji in privinta programului daca esti student la o facultate mai pretențioasă in ceea ce privește prezenta la ore (de ex laboratoarele de la inginerie). Iți poti face programul in asa fel incât sa ajungi la cele mai importante ore și sa nu ai probleme la facultate!

Cam asta a fost experienta si si povestea pe care am avut-o de transmis.

Incearca sa tii cont de ceea ce altii deja au trait, si fa-o mai bine!

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.