• Maria Sorina TurcescuMaria
  • Departament Calitate
  • Bradu JIT

 

Despre companie știam date de bază, aflate în urma prezentărilor avute de reprezentanții Johnson Controls (Adient) în cadrul facultății … și anume, că se ocupă cu producerea componentelor auto pentru diverși clienți și că în județul Argeș sunt 3 fabrici care aparțin de Johnson: una la Poiana Lacului care se ocupă cu producerea spumelor, alta la Argintex care face husele, și alte două fabrici la Bradu: într-o fabrică se produce armătura din metal, iar în cealaltă fabrică se asamblează scaunul complet (Complet Seat). Colega mea de facultate, în prezent, face parte din echipa Johnson (Adient) – pe partea de producție. Ea a fost aleasă în urma acestui proiect SYC și a fost foarte încântată de ce a învățat în această companie și de posibilitățile de dezvoltare profesională pe care i le-a oferit acest proiect. Tocmai de aceea, vorbind cu ea și știind ce oportunități îmi poate oferi acest internship am ales să aplic și eu.

Procesul de selecție chiar a fost o provocare. Faptul ca am fost aleasă pentru Departamentul de Calitate, despre care nu știam nimic și fiind prima dată când luam contact cu aceste noțiuni, mi-am zis să încerc să profit de oportunitatea de a descoperi ceva nou.

Mi-a plăcut foarte mult modul cum a decurs procesul de selecție, și spun asta, deoarece eu am participat la mai multe internship-uri, dar până la acest proiect, niciunul nu mi-a atras atenția în aceeași măsură, cum mi-a atras acest proces de selecție. De ce spun asta? Pai … provocarea începe, în prima fază, cu faptul că faci parte dintr-o echipă, ai cărei membrii nu îi cunoști. Cu această echipă, trebuie să colaborezi pentru a putea pune în practică ideea de a înființa o companie.

Prima reacție când am auzit de înființarea unei companii, a fost ceva de genul „O companie??? Eu abia sunt în stare să aplic practic noțiunile pe care le-am învățat în 4 ani de facultate, deci, ce știu eu de înființarea unei companii”. Și ușor, ușor, nici nu iți dai seama când începe totul și când se creionează spre sfârșit denumirea firmei și logo-ul acesteia.

Pentru mine a fost o provocare de a duce la bun sfârșit proiectul cu înființarea unei companii, deoarece tot ce a pornit la început ca o joacă, a devenit pe parcurs ceva palpabil, a devenit ceva de care mă simțeam mândră să spun că e realizat de mine. Deci, m-am simțit importantă și presupun că fiecare din membrii echipei au simțit același lucru, și indiferent, dacă eram aleasă să urmez stagiul de practică sau nu, eu câștigasem….am câștigat prieteni, am câștigat experiența de a lucra în echipă și cel mai important am câștigat încredere în mine…am descoperit că „sunt capabilă”.

 

În prima zi aveam tot felul de gânduri despre cum va fi, cum mă voi descurca, întrebări clasice, atunci când te afli față în față cu un nou început.

Mă așteptam ca în companie să găsesc un mediu de lucru plăcut, să întâlnesc oameni calzi, persoane dornice să-ți împărtășească puțin din experiența lor și să-ți arate practic ce înseamnă munca lor de zi cu zi. Și pot să spun că, ceea ce am găsit de fapt în companie, a întrecut așteptările mele. Am lucrat cu oameni minunați, bucuroși să te primească în „gașca” lor și gata să-și împărtășească experiențele cu tine. Am găsit aici oameni care te încurajează la fiecare pas pe care îl faci, pentru că nu au uitat cum e să fii la început, oameni care au răbdare, care te susțin și care te ajută atunci când nu ești sigur pe tine. Persoanele care mi-au spus “Nu-i nimic că nu știi, ești aici să înveți” sau “Nu contează că nu ți-a ieșit, important e că ai încercat” este ceea ce mi-a dat încredere că voi putea duce task-urile la bun sfârșit. Acest lucru m-a determinat să îmi dau întotdeauna silința și m-a ambiționat să îmi depășesc limitele.

Dacă ar fi să trec din nou prin aceeași experiență, aș repeta aceleași lucruri și nu aș regreta nimic din ce am făcut și am învățat până acum, poate doar m-aș implica mai mult. Aș încerca să învăț cât mai multe lucruri și aș încerca să iau parte, mai mult de cât am făcut-o până acum, la toate activitățile desfășurate.

Tips and tricks

Să fii pregătit să afli că nu știai multe lucruri și să fii dispus să le înveți – pe durata stagiului sau chiar și după.

Să înveți câte ceva de la fiecare persoană din birou, pentru că ei au experiența jobului și mai devreme sau mai târziu îți va fi de folos.

Să nu spui „nu” provocărilor.

 

Așa da

Să înveți să comunici mai liber și să înveți să ai răbdare.

Să muncești, să te implici și să încerci să nu dezamăgești.

Să întrebi când nu știi și să nu-ți fie rușine să recunoști când greșești.

Să fii atent la detalii și să îți asumi tot ce ai făcut.

Așa nu

Să refuzi taskurile care îți sunt solicitate.

Să adopți o ținută nepotrivită.

Să nu respecți atmosfera din birou.

De când am ajuns aici mi-am format o părere foarte bună despre Johnson Controls (Adient) ca și companie. Ca mediu de lucru, nu am ce să reproșez: reprezentanții fiecărui departament sunt aleși “pe sprânceană”, de la fiecare ai ce să înveți și, pe măsură ce înveți, afli cât de puține știi de fapt. Am învățat să îmi organizez mai bine timpul liber și să îl apreciez mult mai mult față de perioada în care nu lucram.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.